10 цитат, які змінили історію

 Цитати, які змінили історію

Хоча історичні моменти і не можливо звести в єдиній цитаті, а дії глобальних лідерів частіше виявляються важливішими за їх риторику, та все ж в історії вистачає випадків, коли сила слова мала величезну вагу.

Деякі з цих цитат показали найкращі пориви людства, деякі – найгірші, а інші стали способом опису подій, які змінили світ.

Це маленький крок для людини, але гігантський стрибок для всього людства.
Ніл Армстронг
Ніл Армстронг – перша людина, яка ступила на поверхню Місяця
Ніл Армстронг – перша людина, яка ступила на поверхню Місяця

Точні слова вимовлені Нілом Армстронгом у 1969 році, коли він спустився сходами з Аполлона 11 на поверхню Місяця, насправді викликають дискусії. Цитату, як правило, пишуть «for man» (для людини), а не «for a man» (для однієї людини), однак кажуть, що Армстронг наполягав біографу щоб він включив зайве слово. Стенограма НАСА підтверджує думку Армстронга – хоча більшість країн світу не чули жодного «а». Аудіо-експерти, які проаналізували запис, кажуть, що на це питання складно відповісти однозначно.

Насправді ж, не так важливо, як саме звучала ця фраза, адже вона є символом здійснення мрії людства – висадки людини на супутник Землі.

Я плекав ідеал демократичного та вільного суспільства, в якому всі люди житимуть у гармонії та матимуть рівні можливості. Це – той ідеал, заради якого я хочу жити і до якого я прагну. Але якщо потрібно, це ідеал, заради якого я готовий померти.
Нельсон Мандела

Нельсон Мандела - національний герой Південно-Африканської республіки
Нельсон Мандела - національний герой Південно-Африканської республіки

Заключні рядки виступу захисту Нельсона Мандели на суді 1964 року є свідченням його відданості, а також його ораторської майстерності. Невтомний активіст проти жорстокого расистського південноафриканського режиму апартеїду Мандела був засуджений за чотирма пунктами звинувачення в суді та відправлений до в’язниці на довічне ув’язнення. Його звільнили після 27 років ув’язнення, більшість з яких пройшли на острові Роббен. А в 1994 році він переміг на перших вільних виборах президента у Південній Африці.

В мене є мрія, що мої четверо маленьких дітей одного дня будуть жити в країні, де про них будуть судити не за кольором шкіри, а за змістом їх характеру.
Мартін Лютер Кінг

Мартін Лютер Кінг – лідер руху за громадянські права в 1960 роках
Мартін Лютер Кінг – лідер руху за громадянські права в 1960 роках

Виступ Мартіна Лютера Кінга «Я маю мрію» є одним із первинних моментів американського руху за громадянські права та потужним закликом до рівності. Перед зверненням помічник Кінга, Вайєт Волкер не радив йому користуватися відомою на сьогоднішній день фразою «у мене є мрія». Він вважав, що це занадто банальна фраза, яку Кінг достатньо часто використовував раніше. Та насправді промова мала величезний вплив на боротьбу з расизмом у США, і вважається однією з найкращих в історії.

Важко жити у ці часи: ідеали, мрії і заповітні надії піднімаються всередині кожного, лише для того, аби бути придушеними похмурою дійсністю. Це дивно, що я не відмовилася від всіх моїх ідеалів, вони здаються настільки абсурдними та непрактичними. Тим не менше, я чіпляюся за них, бо я все ще вірю, незважаючи на все, що люди насправді добрі у душі.
Анна Франк

Анна Франк – єврейська дівчина, щоденник якої став всесвітньо відомим
Анна Франк – єврейська дівчина, щоденник якої став всесвітньо відомим

Записані у щоденнику 15 липня 1944 року, слова Анни Франк відображають її надихаючий світогляд під час однієї з найгірших подій людської історії. Після публікації в 1947 році щоденник стане неймовірно важливим і знаменитим свідченням про Голокост. Слова Франк пропонують зазирнути в жах нацистів і служать нагадуванням ніколи не забувати трагедію, яка спіткала її та шість мільйонів інших євреїв під час Другої світової війни.

Пролетаріям немає чого втрачати окрім своїх ланцюгів. Здобудуть ж вони весь світ. Пролетарії всіх країн, єднайтесь!
Карл Маркс та Фрідріх Енгельс

Карл Маркс та Фрідріх Енгельс – пам’ятник
Карл Маркс та Фрідріх Енгельс – пам’ятник

Іноді помилково пишуть як «робітники світу, об’єднуйтесь». Ця цитата – це, мабуть, найпомітніший рядок «Маніфесту Комуністичної партії». Опублікований в 1848 році німецькою мовою, твір був запальним закликом до дії, який вплинув на революціонерів та уряди у всьому світі. З часом марксистська та комуністична думка настільки набула поширення, що створила титанічні зрушення у глобальному політичному порядку. Іноді ці зміни були позитивні, іноді катастрофічні, однак їхній вплив на історію світу беззаперечний.

Містере Горбачов, знесіть цю стіну!
Рональд Рейган

Рональд Рейган – 40-й президент США у Берліні під час виступу біля Брандербурзьких воріт (1987 рік)
Рональд Рейган – 40-й президент США у Берліні під час виступу біля Брандербурзьких воріт (1987 рік)

Виступаючи в історичній промові 1987 року, президент США Рейган закликав радянського лідера Михайла Горбачова завалити Берлінську стіну, яка розділила місто між демократичною Західною Німеччиною та Комуністичним Сходом. Хоча в той час виступ насправді не мав великого значення, його вважали символом останніх років холодної війни та кінця Радянського Союзу.

Стіна впала в 1989 році після того, як Рейган пішов з посади. Її падіння було зумовлене різноманітними факторами починаючи від тиску Заходу і закінчуючи внутрішніми процесами, які відбувались всередині СРСР.

Тепер я став смертю, руйнівником світів.
Роберт Оппенгеймер

Роберт Оппенгеймер – американський фізик. Керівник проекту з виготовлення першої атомної бомби.
Роберт Оппенгеймер – американський фізик. Керівник проекту з виготовлення першої атомної бомби.

Технічний директор Манхеттенського проекту, який виготовив атомну бомбу, Роберт Оппенгеймер пізніше сказав, що ця цитата з індуїстського писання Бхагавад-Гіта прийшла йому на думку, коли він став свідком першого успішного випробування. Величезна моральна вага, яку відчув Оппенгеймер при створенні атомної бомби, залишилася з ним до смерті в 1967 році.

Ядерна зброя вперше виготовлена Оппенгеймером та його командою, спричинила нову епоху, яка назавжди змінила війни між народами. Єдиним випадком використання зброї у війні був 1945 рік, коли США бомбили японські міста Хіросіму та Нагасакі, внаслідок чого загинули сотні тисяч людей, від вибухів та радіації.

Якщо рабство не є злом, тоді зла в світі не існує.
Авраам Лінкольн

Авраам Лінкольн – 16-й президент США. Визволитель американських рабів.
Авраам Лінкольн – 16-й президент США. Визволитель американських рабів.

Написана у листі 4 квітня 1864 року відверта заява президента Авраама Лінкольна про його протидію рабству була виголошена лише за рік до його вбивства. За Лінкольна прокламація емансипації зробила серйозні кроки на шляху до скасування рабства в країні, і незабаром після його смерті 13-та поправка до Конституції США офіційно закінчила жахливу практику.

Революція - це не вечеря.
Мао Цзедун

Мао Цзедун – китайський диктатор
Мао Цзедун – китайський диктатор

Ця цитата – з доповіді Мао Цзедуна 1927 року про розслідування селянського руху в Хунані є частиною більш широкої думки про необхідність скидання правлячого класу шляхом насильства. Революція Мао, хоч і кривава, була успішною, заснувавши Китайську Народну Республіку в 1949 році. Його правління кинуло довгу і темну тінь на історію сучасного Китаю, а політика, яку проводив Мао, призвела до смерті десятків мільйонів людей.

Одна дитина, один вчитель, одна книга і одна ручка можуть змінити світ.
Малала Юсафзай

Малала Юсафзай – пакистанська правозахисниця
Малала Юсафзай – пакистанська правозахисниця

Після того, як талібанські сили прийшли до влади у Пакистані, Малала Юсафзай стала одним із найвидатніших голосів у світі за право на освіту. У своєму виступі в ООН 12 липня 2013 року вона виступила із закликом до глобальної освіти, а також до боротьби з тероризмом. У той час їй було всього 16 років, а через рік, продовжуючи свою кампанію, отримала Нобелівську премію миру за свою роботу.

Коментарі

Популярні публікації